Analemmatische zonnewijzers

Merlet College, Cuijk

Analemmatische zonnewijzer, Cuijk (oktober 2000)

Deze zonnewijzer ligt pal in de ingang van het schoolterrein, direct achter het toegangshek. Het voordeel van de afwezigheid van verticale elementen wordt hier dus ten volle benut.

De datumlijn De lange as is 6 meter, een heel mooie maat. De datumlijn, met daarbij de kalendermaanden vermeld, is gegraveerd in vier platen graniet. De uurpunten zijn granieten tegels waarin de MET is gegraveerd. Ze lopen van 4 tot 21 uur.
Op de foto's lijkt het of de cijfers en teksten met zwart opgevuld zijn, maar dat is gewoon regenwater.

Het blauw-grijze graniet geeft een goed contrast met de rode klinkers. En het visgraat-verband voorkomt problemen tussen de lijnen van bestrating en de datumlijn zoals in Peer.
Kortom, een eenvoudige maar zeer geslaagde uitvoering!


Gemeentewapen van Cuijk De zonnewijzer is aangelegd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de school. Een merlet is een figuur uit de heraldiek, een eendje zonder snavel of poten. Er dobberen er maar liefst acht op het gemeentewapen van Cuijk, dat is afgeleid van het wapen van het vroegere graafschap Cuijk.


Code Sup: Cuyk 1
Ligging: 51.7° NB, 5.9° OL
Ontwerp: J.J.G. Baltussen
Inwijding: juli 1986



Kerktorens gespiegeld in bevrijdingsmonument

In het centrum van Cuijk staat deze gnomon van Sardijns graniet, 3.2 meter hoog, midden in zijn bassin. Op de bodem een mozaiek in Romeinse trant, met de naam waarmee Cuijk al in de Romeinse tijd bekend was: Cevelum Castrum Romanum.

Door het gat in de top valt de zon op 17 september om 12 uur plaatselijke tijd op een plaquette die ons herinnert aan de bevrijding van Cuijk op die dag in 1944. De plaquette ligt links buiten beeld; ja, je houdt de foto tegoed...

We kijken hier in oostelijke richting naar de tweelingtoren van de neo-gotische St. Martinuskerk. De donkere baan in het plaveisel doorklieft een blok zwart Impala-graniet, wat doet denken aan een 'coupure' door een dijk. En dat vormt een link naar de Maas, die vlak achter de kerk langs stroomt.

De gedurfde militaire operatie Market Garden bracht overigens niet overal de zo vurig verbeide bevrijding: Arnhem, bijvoorbeeld, bleek "een brug te ver".


Ligging: 51.7° NB, 5.9° OL
Ontwerp: Marius van Beek
Inwijding: 1982?