Analemmatische zonnewijzers

Holt Primary School, Melksham (Engeland)

Zonnewijzer op het voetbalveld

Je ziet hier het millennium-project van Holt Primary School. Een deel zie je trouwens niet, want onder de datumlijn is een tijdcapsule begraven, met brieven van de kinderen. Die ontwierpen ook de datumlijn en de uurtegels. Kunstenares Harriet James graveerde hun ontwerpen in steen. Ik trof een klein fotootje op haar website en vroeg naar details. Harriet was zo vriendelijk mij de foto's te sturen die je op deze pagina vindt.

Datumlijn met bijpassende illustraties De 9-uurs tegel
De 12-uurs tegel

De maanden op de datumlijn zijn fraai geïllustreerd met passende taferelen. De zomermaanden hebben warme tinten, zoals rood en oranje; blauw en wit geven de sfeer van de wintermaanden aan.
Er liggen twee ringen met uurtegels. De buitenste dient voor zomertijd, de binnenste voor wintertijd. De uurtegels hebben naast het uurcijfer een codering: een maansikkel staat voor één uur, een ster voor 5 en een zonnetje voor 10. In de buitenring is het maantje paars en de ster roze, zoals bij de 9 hierboven. In de binnenring zijn het maantje en de zon goudkleurig en de ster zilver; zie de 12-uurs tegel.

Je vroeg je natuurlijk al af hoe dat zit met die dubbele rij uurpunten. Want die moeten toch op één ellips liggen? Met wat handigheid kun je het zomer- en het winterdeel van de datumlijn wel afzonderlijk berekenen, zodat elk deel past bij zijn eigen uurpunten. Dat is bijvoorbeeld in Lafayette gebeurd. Maar hier is dat niet het geval, en er zullen dan ook afwijkingen optreden. Niet dat dat in de praktijk een probleem hoeft te zijn, want de kinderen vinden dit - terecht - vast een heel mooi object.


Ligging: 51.4° NB, 2.2° WL
Ontwerp: Schoolkinderen & Harriet James
Inwijding: juni 2000

Alle foto's op deze pagina zijn "Copyright © Harriet James 2000".