Verwante objecten


Observatorium van Robert Morris, Lelystad

Het observatorium (mei 2000)


Twee concentrische cirkels. De buitenste, doorsnee 90 meter, is deels wal, deels gracht; de grond moet toch èrgens vandaan gekomen zijn. En een centrale aarden wal met houten binnenwand, die een bijzonder akoestisch effect geeft. Vanaf de koperen middenstip heb je door drie poortjes uitzicht op drie vizieren. Links en rechts van Beiers graniet, op de buitenste wal. De linker is het meest populair; lekker vroeg opstaan om met andere Druïden en New Age adepten de eerste zomerdag geboren te zien worden.

Vizieren voor zomersolstitium (l) en equinoxen (r)


De middelste V ligt verder weg en is van cor-ten staal. Daar doorheen zie je de zon opkomen op de equinoxen.

Het equinox-vizier


De grote doorkijk naar het oosten Een vierde opening in de binnenste wal en een poortje in de buitenste, beide op de symmetrie-as gelegen, leveren een lange zichtlijn door het hele observatorium op.



Het observatorium is een voorbeeld van 'land art'. Het werd in 1971 in Santpoort-Velzen aangelegd in het kader van de tentoonstelling "Sonsbeek buiten de perken". (Sonsbeek, in Arnhem, is het mooiste stadspark van ons land. Er hebben ettelijke beeldententoonstellingen plaatsgevonden.) Na afloop werd het observatorium rücksichtslos geëgaliseerd. Gelukkig is het in 1977 herbouwd in Flevoland, langs de weg van Lelystad naar Swifterbant, en zelfs 20% groter dan eerst.


Ligging: 52.6° NB, 5.6° OL