Puntzonnewijzers

Katholieke Universiteit, Nijmegen

Dubbele verticale puntzonnewijzer (september 2000)

De schaduwgever is een viervlak. De ribbe aan de bovenkant is géén poolstijl; de schaduw van de punt geeft de tijd en de datum aan (nee, hier even niet dus). De zonnewijzer heeft voor elk half uur een tijdsvereffeningslus, waardoor rechtstreeks de kloktijd (MET) afgelezen kan worden. Voor de duidelijkheid zijn de lussen gesplitst en over twee wijzerplaten verdeeld: rechts voor de lengende dagen (eerste halfjaar) en links voor de krimpende dagen. Er zijn datumlijnen voor de eerste van elke maand en voor de zonnewendes. De lussen en de tijden zijn in rood, de datumlijnen en data in blauw. De gevel wijkt 9° naar het westen af.

Wijzerplaat voor de lengende dagen

De wijzerplaten zijn van roestvrij staal en meten 2.80 x 1.35 m. De plaat voor het eerste halfjaar heeft tijdlijnen van 8½ tot 18 uur, waarvan de laatste drie niet zijn benoemd. De datumlijn voor het wintersolstitium is achterwege gelaten, omdat hij ongeveer met de lijn voor 1 januari zou samenvallen.

Wijzerplaat voor de krimpende dagen

De wijzerplaat voor het tweede halfjaar heeft tijdlijnen van 8 tot 17½ uur, waarvan de laatste twee niet zijn benoemd.

De zonnewijzer zit direct naast de ingang van het Universeel Laboratorium van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Althans, zo heette het toen ik er studeerde. Het was het eerste gebouw van de toen zeer jonge faculteit (opgericht in 1960), dat eerst alle studierichtingen herbergde, maar naar gelang de verdere bouwplannen gerealiseerd werden, telkens andere disciplines onderdak moest bieden. Vandaar de naam.


Website: Katholieke Universiteit Nijmegen
Code ZiN: Nijmegen 4
Ligging: 51.8° NB, 5.9° OL
Ontwerp: Dr. J.J. de Kort
Inwijding: juli 1980