Zonnewijzers

Zonnewijzerpad Rupelmonde (België)

Gerardus Mercator Het dorp Rupelmonde, even ten zuiden van Antwerpen aan de Schelde gelegen, is een must voor zonnewijzer-liefhebbers. Rupelmonde is de geboorteplaats van de beroemde cartograaf Gerard de Cremer, oftewel Gerardus Mercator (1512-1594). Zijn standbeeld staat prominent op het Mercatorplein, voor de kerk.

In 1994 (het 400e sterfjaar) is een project ondernomen om in Rupelmonde een groot aantal zonnewijzers te plaatsen, zowel in de openbare ruimte als bij mensen aan huis of in de tuin. Een mooi staaltje gemeenschapszin! Er zijn er nu zo'n 25.
Dit project was tevens de aanleiding om in 1995 de Zonnewijzerkring Vlaanderen op te richten. De projectleiding berustte bij Julien Lyssens.


Of je nu wel of niet in de gelegenheid bent binnenkort Rupelmonde aan te doen, bezoek in elk geval de prachtig verzorgde website Rupelmonde, het zonnewijzerdorp van Veerle Heyman en Jozef Pauwels. Een tiental van de aardigste zonnewijzers wordt getoond en in maar liefst drie talen toegelicht. Beschouw de twee objecten op deze pagina maar als een voorafje voor hun website.

Kom je wel zelf naar Rupelmonde, koop dan bij het Bureau voor Toerisme de brochure met een routebeschrijving voor de rondwandeling.
Je zult dan opmerken dat er een duidelijke regie heeft plaatsgevonden: alle zonnewijzers wijzen de plaatselijke tijd. Geen gedoe van kloktijd en zomertijd, of (drie-)dubbele tijdschalen. En ook geen gehannes met de tijdsvereffening, van moet het er nu bij opgeteld of van afgetrokken worden. Lekker overzichtelijk!



Equatoriale zonnewijzer, Gerard De Cremerstraat

Luchtige hoepelsfeer (oktober 2000)

Op de parkeerplaats van de GB Super staat deze hoepelsfeer. Die vind ik dus heel fraai. De vandaalbestendigheid zal wel te wensen overlaten, maar toch... Geen overbodige ringen, en dan die urenband, zo luchtig zie je die zelden!
De uurpunten lopen van VI tot VI (18) uur. Op de bovenste ring geven rode streepjes de hele uren aan, op de onderste ring met blauwe streepjes de halve uren.
Op het voetstuk staan plaatsnaam, geografische coördinaten, het type en een windroos. Aan de zijkanten de vier windstreken. De bevestiging van de zonnewijzer op het voetstuk kan beter; nu is hij te gemakkelijk te verdraaien, zoals je ziet.


Ligging: 51.1° NB, 4.3° OL
Ontwerp: ?
Inwijding: ca. 1996



Zonnewijzer?? Parkje Kattenberm

Hoepelsfeer?? (oktober 2000)

Sfeer hééft deze hoepelsfeer, maar daarmee is het nog geen zonnewijzer. Interessant is wel het raderwerk dat in het centrum een rustplaats heeft gevonden...


Ligging: 51.1° NB, 4.3° OL
Ontwerp: Julien Lyssens, Rupelmonde
Inwijding: 1994




Website: Rupelmonde, het zonnewijzerdorp van Veerle Heyman en Jozef Pauwels
Website: Zonnewijzerkring Vlaanderen