Analemmatische zonnewijzers

Avignon (Vaucluse, Frankrijk)

Analemmatische zonnewijzer, Avignon (augustus 1989)

Op de Rocher des Doms, hoog boven de Rhône en met uitzicht op de overblijfselen van DE brug, ligt deze zonnewijzer. In 1989 wist ik nog niet wat een analemmatische zonnewijzer is, en vond ik het maar een vreemd geval.

De zonnewijzer 11 jaar later (juli 2000)

Elf jaar later bezochten we Avignon weer. De zonnewijzer was verfraaid, met de uurstenen in een bedje van houtsnippes, de bolstruiken gerooid en de bomen hoger geworden.

Deze zonnewijzer is uit 1931, las ik ergens (hij voert zelf geen datum). Hij is daarmee een paar jaar ouder dan die in Vienne, die we kort daarvoor hadden bezocht en die er sprekend op lijkt. Deze is overigens wel een stuk groter: de lange as is maar liefst 10 meter.

Titelpagina

Ook hier op de linker steen de gebruiksaanwijzing en vooraan in het midden de gegevens, met ook hier de lengte t.o.v. de meridiaan van Parijs. Extra is de hoogte, bijna 55 m boven, ja, boven wat? Zeeniveau? De Rhône? En de steenhouwer maakte een valse start...

Conversietabel

Rechts weer de conversie naar de kloktijd, 's winters GMT en 's zomers MET. In tegenstelling tot zijn broertje loopt deze zonnewijzer wel gelijk.


Ligging: 44.0° NB, 4.8° OL
Ontwerp: G. Bonnet
Inwijding: 1931



Sur le Pont d'Avignon...

En vanaf de rand van de Rocher des Doms heb je dus een fraai gezicht op de brug van St-Bénézet, uit de 12e eeuw. Menig keer vernield door de wispelturige Rhône, werd hij na de 17e eeuw niet meer hersteld. Links, aan het begin, de Romaanse kapel van St-Nicolas, schutspatroon van de schippers.