Analemmatische zonnewijzers

Carter Observatorium, Wellington (Nieuw-Zeeland)

Mooi versierd...

Het Carter Observatorium is het Nationale Observatorium van Nieuw-Zeeland. Het ligt in de Botanische Tuinen van de hoofdstad Wellington. Voor het planetarium ligt alweer een "Sundial of Human Involvement". De zonnewijzer lijkt identiek aan die in de botanische tuin van Mount Annan. De foto komt van de website van Julian Holland.

De zonnewijzer levert de kloktijd. Om de tijdsvereffening in rekening te brengen is er een tijdsvereffeningslus in plaats van de datumlijn aangebracht. Een algemene fout op het zuidelijk halfrond!
Je hoeft hier zelfs niet te corrigeren voor zomer- of wintertijd, want dat wordt voor je gedaan doordat tweemaal per jaar de bronzen cijfers op de granieten uurpunten worden verwisseld. Deze details las ik op de website van Phil Tomlinson.

Het motto vond ik op de website van Norbert Haley (nu verdwenen):
    Temporis filia veritas
oftewel: De waarheid is de dochter van de tijd
(vert.: Willy Leenders)

De zonnewijzer is aangelegd ter herdenking van de vestiging, 150 jaar eerder, van John Plimmer in Wellington in 1841. Plimmer (1812-1905) wordt wel de "vader van Wellington" genoemd. Hij heeft grote invloed gehad op de ontwikeling van de stad en van Nieuw-Zeeland.

Zonnewijzer voor het planetarium

Raadseltje: Is het op de foto hierboven ochtend of middag?

Ligging: 41.3° ZB, 174.8° OL
Ontwerp: Silvio Apponyi (vormgeving),
     Sundials Australia (Margaret Folkard & John Ward, gnomonica)
Inwijding: ca. 1991