Verticale zonnewijzers

Dalí, Rue Saint-Jacques, Parijs

Jakobsschelp als vrouwenhoofd (foto Andrée Gotteland)

Salvador Dalí maakte voor vrienden, die in de Rue Saint-Jacques een meubelwinkel hadden, deze zonnewijzer op de zijmuur. Het pand steekt iets naar voren, zodat de zonnewijzer vanaf de straat goed te zien is.

Vanaf de straat zichtbaar

De zonnewijzer wijkt ca. 18° naar het westen af. Er zijn uurlijnen van IX tot IV (16) uur (zonnetijd), waarvan alleen de 3-vouden benoemd zijn. De wijzerplaat is een gestyleerd vrouwengezicht, waarvan de haartooi de contouren van een jakobsschelp heeft. Een eerbetoon aan de talloze pelgrims die ooit door deze straat naar Santiago de Compostela trokken. De vlammende wenkbrauwen verwijzen naar de verzengende zon. Het haar hangt met een krul op de schouders.

De wijzerplaat is van Dalí's handtekening en de datum voorzien. Ik lees er 1966, maar het moet 1968 zijn. De signering is zelfs door de televisie uitgezonden.
Toch 1968 ... Dat melden Andrée Gotteland en Georges Camus in hun zeer verzorgde en uiterst bruikbare gids Cadrans solaires de Paris (CNRS, 1997, ISBN 2-271-05533-4). Ze geven van elke beschreven zonnewijzer een tekening, omdat die meestal duidelijker is dan een foto; daarop is inderdaad het jaartal 1968 vermeld. Niet het rustigste jaar in de Parijse historie...


Ligging: 48.9° NB, 2.3° OL
Ontwerp: Salvator Dalí
Inwijding: 1968



Een Dalí in Cadaques De veelzijdige surrealistische kunstenaar en zelfverklaard genie Salvador Dalí (1904-1989) hield zich in de jaren '60 kennelijk wel meer met zonnewijzers bezig. Op de website van Andreas Hänel vond ik bijgaande foto van een zonnewijzer in Cadaqués (Spanje), een kustplaatsje dichtbij Dalí's geboorteplaats Figueras. Hier lees ik toch duidelijk het jaartal 1966.
Afgaande op de uurlijnen is deze zonnewijzer sterk oost-afwijkend, wel zo'n 60°. De poolstijl zou dus naar links moeten wijzen. Zeker een keertje 'gerestaureerd'...


Litho <i>Self Portrait Sundial</i> Ook vond ik een plaatje van de litho Self Portrait Sundial. Eveneens uit 1966. Hier had de Maestro toch wel wat moeite met de uurlijnen, zelfs als je er rekening mee houdt dat het origineel in spiegelbeeld was.


Andere zonnewijzers van beroemde kunstenaars: