Analemmatische zonnewijzers

Fisherman's Beach, Torquay (Victoria, Australië)

Kleurrijk mozaïek aan zee (december 2001)

Vlak aan zee ligt dit prachtige mozaïek, dat uit maar liefst 120.000 glazen tegeltjes bestaat. Het beeldt een aantal traditionele droomverhalen van de Wathaurong Aboriginals uit en toont daarnaast de natuur ter plaatse. En het bevat een analemmatische zonnewijzer, waarschijnlijk de fraaiste ter wereld! Al mag die in Ronse er ook zijn.
De blauwe plastic zakjes dienen waarschijnlijk om jonge aanplant tegen konijnenvraat te beschermen.

Adelaar met analemma

Rond het tafereel is Mindii uitgebeeld, de immer waakzame slang, heel lang, heel dik en héééél sterk, die ellende bracht waar hij verscheen. Helemaal bovenaan zie je zijn kop, met de driepuntige tong.
In het midden vliegt Bunjil, de adelaar, Schepper en Al-vader. Zijn romp omhult de lusvormige datumlijn. De lus is bedoeld om de tijdsvereffening in rekening te brengen. In principe klopt dat niet, maar met al dat fraais rondom zul je je over een afwijking van nog geen kwartier niet druk maken. De uurpunten worden gevormd door grote schelpen. Ze geven kloktijd aan, die ca. 21 minuten voorloopt op de plaatselijke tijd.
Denk erom, we kijken hier naar het zuiden, en onze schaduw loopt van rechts naar links over de wijzerplaat.

Onder de slangenkop de schijngestalten van de maan, daaronder een aantal opvallende sterrenbeelden van de zuidelijke hemel, zoals de Zuidervis met de heldere ster Formalhaut, en het Zuiderkruis.
Boven de uurpunten een takkenboog met allerlei inheemse dieren, zoals koala, vogelbekdier, kookaburra, buideldier en krokodil. In het centrum vliegt Bunjil de zon tegemoet.

Kangoeroes in het eucalyptuswoud

In de onderste helft zien we de zee met vissen erin en de kust met zijn lage zandduinen. Op de voorgrond eucalyptusbossen met kangoeroes.

Het mozaïek is aangelegd op een betonnen bodemplaat van 8 meter doorsnee. De lange as van de urenring zal dus minder dan 5 meter zijn.

Eerder had ik op deze pagina een klein fotootje met een korte toelichting, ontleend aan een website die niet meer bestaat. Mijn collega Anne de Ruiter en zijn vrouw Femmy hebben de zonnewijzer op hun trip door het zuiden van Australië (december 2001 - januari 2002) opgezocht en vonden hem prachtig. Op de bovenste foto zie je nog net hun camper staan. Ze brachten ook de folder mee waaraan ik de informatie hierboven ontleend heb. Hartelijk dank, Anne en Femmy!


Ligging: 38.3° ZB, 144.3° OL
Ontwerp: Claire Gittings & Glen Romanis (mozaïek), Ian Sells (gnomonica)
Inwijding: ?

Alle foto's op deze pagina zijn "Copyright © Anne de Ruiter 2002".