Puntzonnewijzers

Zonnebol

Zonnebol (augustus 2000)

De "Zonnebol" is een nieuwe verschijning op zonnewijzergebied in de (betere) tuincentra. Het is een puntzonnewijzer. Het zonlicht valt door een gaatje in de buitenste bol en werpt een lichtvlekje op de witte, doorschijnende bol binnenin. De verticale gleuven aan de noordzijde vormen de uur- en halfuur-lijnen.
De afmetingen van gat, gleuven en bol zijn zo gekozen dat er altijd een duidelijke aflezing ontstaat, ook als het centrum van het lichtvlekje tussen twee gleuven in valt, of op de uurcijfers.

De gleuven lopen van 9 tot 18 uur; 14 uur ligt ongeveer in het meridiaanvlak. Er is één model voor heel Nederland. Correctie voor de geografische lengte gebeurt eenvoudig door de zonnewijzer te draaien tot hij de juiste (zomer-)tijd aanwijst. Theoretisch deugt dat niet helemaal, maar vooruit...

Het bereik wordt zo te zien beperkt door de grote wanddikte van de buitenbol, waardoor de vroege of late zon niet meer door het gat schijnt. Wellicht zou dit te verruimen zijn door het gat naar binnen toe iets breder te maken.

Het wonder van de twee zonnen Volgens een advertorial in een huis-aan-huis-blad is Randy Hess, oud-stuurman op de grote vaart, de geestelijke vader van deze Nederlandse vinding. Niet vermeld is dat vanuit de Zonnewijzerkring uitgebreid gnomonisch advies is gegeven.

De website van de firma Time Design toont ons trouwens het "wonder van de twee zonnen". Eén staat er links opzij en doet de bevallige vrouwenfiguur goed uitkomen, de tweede staat achter de bol en geeft het lichtvlekje op 12 uur.

Mocht je een andere smaak hebben, dan is er gelukkig ook een minder 'romantische' sokkel leverbaar; zie de foto bovenaan. Die is genomen in de tuin van onze vrienden Wob en Désirée in Wageningen.



Ontwerp: Randy Hess, m.m.v. Jan Kragten
Website: Firma Time Design